10 Eylül 2012 Pazartesi

CARMEN HAREMDE




Hepimiz biliriz bir sigara fabrikasında işçi olarak çalışan çok güzel ve ateşli haliyle baş döndüren Çingene kız Carmen’in bol ihtiraslı entrika dolu aşk hikayesini. Kıskanç aşığı tarafından öldürülmüştür hikayenin sonunda.
Genç, sempatik, süsüne püsüne düşkün, çiçeklerle bezeli elbiseleriyle kahkahalar atan, her duruma ayak uydurabilecek kadar da zekidir aslında Endülüs çingenesi..
Bale, opera ve sinemada ölümsüzleşmiş, nesilden nesile aktarılmış bir eserdir ama yaşayan bir efsane gibidir Carmen.
Ve şimdi bizim topraklarımızda..
Raşel Rakella Asal’ın kalemiyle yeniden kurgulanan bu büyük eser bizi haremin gizlerine götürüyor. Bir o kadar kendimizden, bir o kadar içten davranışlarıyla gönlümüze taht kuruyor İspanyol çingenesi. Büyük bir konaktan padişahın haremine kadar uzanan macerasında pek çok entrikayı da beraberinde getiriyor. Ve belki de hayatının en mutlu günlerini orada geçiriyor, padişahın has kadını olarak..
Emrinde hizmetçiler, etrafında cariyeler..
Danslı eğlenceler ve içinde yaşattığı dans sevdasıyla herkesi büyülüyor haremde.  
Ama her güzel şey gibi bu da kısa sürüyor.
Carmen’in tutkusu romana da geçiyor, belli ki yazar onu derinlerde hissediyor. Aynı zamanda müthiş bir araştırmanın ve emeğin sonucu olarak elden bırakılmayacak bir sürükleyicilik ön plana çıkıyor.
Bu kitap tuhaf bir huzur içinde bir çırpıda okunup bitirilebiliyor, sonunda içe akan iki damla gözyaşıyla beraber.
İlk kez Merimee’ den okuduğum Carmen romanında yazarın hem anlatıcı hem olayın içinde kendini bulması yani roman kahramanından biri olmasıyla duygusal boyuttan nesnelliğe kadar ilerleyen bir kurgunun içine çekilmiştim. Entrika, tutku, gurur ve intikam duygularını birebir hissetmiş, sonrasında bir idol olarak almıştım bu karakteri.
Bir Çingeneydi, hırslıydı, özgürdü, dik başlıydı, çok ama çok güzeldi..
Yıllar sonra onu tekrar kitap sayfalarında görmek muhteşemdi.
Teşekkürler Raşel Rakella Asal..
Emeğine, yüreğine sağlık..

1 yorum:

  1. http://shop.kafekitap.com/kitap/226/carmen-haremde

    YanıtlaSil